Злочин без казне - страдање Срба у средњем Подрињу

Документарно-играни филм "Злочин без казне - страдање Срба у средњем Подрињу" кроз потресне приче сведока говори о страдању и убиствима војника и цивила, деце, жена и старих током рата у Босни и Херцеговини 1993. године. За неке од тих злочина се пред судом Босне и Херцеговине терети командант 28. дивизије Армије БиХ Насер Орић.

За убиство Срба у овом подручју до сада нико није одговарао. Неки процеси су услед недостатка доказа окончани ослобађајућом пресудом. Затворска казна није изречена. Са друге стране за убиства и почињене злочине над Бошњацима током 1992. и 1993. године постоје судске пресуде како у локалним судовима тако и у Хашком трибуналу.

"Злочин без казне" је први документарни филм снимљен у Србији о страдању Срба у средњем Подрињу током последњег рата у БиХ.

Филм се бави појединачним причама и случајевима почињеног ратног злочина, али истовремено бележи и трагедију целог народа овог краја.

Екипа РТС-а обишла је српска села у општинама Братунац, Скелани, Милићи, Калесија и Зворник. Многа од њих су данас разрушена и напуштена. За трагичну судбину појединих мештана се ни данас, после четврт века, ништа не зна. Њихови посмртни остаци никада нису нађени.

Саговорници у филму су очевици догађаја и чланови породица настрадалих. Драматизације су рађене на основу изјава сведока и исказа датих у процесима који се воде пред судовима Босне и Херцеговине.

Документарни филм "Злочин без казне - страдање Срба у средњем Подрињу" рађен је у продукцији Информативног програма РТС-а и покушај је да се од заборава отргну трагичне приче о страдању Срба у ратовима на простору бивше Југославије. Документарни филм је и својеврсни апел за правду.

Аутор филма је Слађана Зарић, новинар Весна Илић, монтажер Марија Богичевић, композитор Владимир Тошић, директор фотографије Петар Вујанић. Стручни консултант је патолог професор др Зоран Станковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара