Теслин народ 3: Дејвид Вујић

"Ово је мали корак за човека, а велики за човечанство", изјавио је амерички астронаут Нил Армстронг када се 20. јула 1969. године из свемирског брода "Аполо 11" спустио на месечево "Море тишине".

Међутим, мало је познато да је у конструкцији и дизајну "Апола 11" и ракете "Сатурн 5" учествовала и седморица стручњака српског порекла, међу којима је Дејвид Вујић.

Вујић је рођен у Пенсилванији 1935. године. Дипломирао је у Midlendu техничке науке, магистрирао је у Вашингтону, где се запослио у НАСА. Био је представник авионске компаније „Panam" и власник констуркторске фирме „Dsaund".

Дејвид Вујић, инжењер одговоран за повезивање програма у оквиру Роквел, НАСА и осталих компанија у изради објеката у оквиру мисије Аполо и некадашњи портпарол НАСА.

Поред Дејвида Вујића у Аполо прогаму и слању првог човека на месец учествовали су седморица Срба: Милојко Вучелић, главни менаџер програма за слетање астронаута на месечеву површину. Његов непосредни задатак је био контрола и анализа месечеве површине и осмишљавање начина слетања објеката на њу. Милојко Мајк Вучелић је био пројект-менаџер, а од 1966. до 1978. године и један од директора читавог програма "Аполо."Председник Линдон Џонсон га је зато и одликовао "Медаљом слободе";

Данило Бојић, главни инжењер и специјалиста за системе кретања и контролу реакционих система у Аполо програму;

Павле Дујић, инжењер електротехнике, задужен за систем дистрибуције електричне енергије на Аполо свемирским бродовима током лета на Месец;

Милисав Шурбатовић, четник, поручник Југословенске војске који је читав рат провео у штабу ђенерала Драже Михаиловића на Равној Гори. Био је инжењер задужен за приземљење и одвајање свемирских објеката на површини Месеца;

Петар Галовић, инжењер задужен за осмишљавање и обезбеђивање катапултног система у свемирским бродовима мисије Аполо;

Славољуб Вујић, инжењер задужен за истраживање престанка

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво