Моја лепа Србија: Књажевац

Претежни део општине Књажевац је са истока ограничен масивом Старе планине, југозападну границу чини Тресибаба, а северну Тупижница. Највећи део насеља простире се у живописним долинама Сврљишког, Трговишког и Белог Тимока, па Књажевчани воле да кажу да су у загрљају три реке и три планине.

Многе варошице у Србији имају реку која протиче кроз град, а само ретке се могу похвалити бројем мостова као Књажевац. Преко обе реке пружа се чак седам мостова. То је особеност ове вароши, па што због мостова а што због река и чамаца на њој, многи су је звали Српском Венецијом.

"Стара чаршија" је градско језгро и најлепши део Књажевца. Фасаде живописних боја, подсећају на фасаде кућа на острву Бурано, надомак Венеције. Иза веселих фасада смештене су трговачке и занатске радње.

У доба кад је на три становника била једна кафана, Књажевац је био и "мали Париз". У скривеним пећинама су сачувани јединствени праисторијски цртежи. Ту је и Тимакум минус -римска рударска насеобина, прелепи предели Старе планине, књажевачко виногорје и традиција у справљању вина сачувана до данашњих дана..

Књажевац је симпатичан градић у који се долази без посебних очекивања, а засигурно одлази са мноштвом дивних утисака и жељом да се поново вратите.

Уредник емисије: Владимир Новаковић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво