Културни дневник

Гост Културног дневника је филмски и књижевни критичар Милан Влајчић, који својом новом књигом есеја и коментара "Звездана прашина" заокружује субјективну дијагнозу наше културе и културне политике, започету насловима "Поглед из олгедала" и "Потемкинови потомци".

У Галерији науке и технике САНУ, отворена је изложба "Солунски фронт 1916-1918".

У Музеју Паје Јовановића отворена је изложба "Поглед изблиза. Атеље Паје Јовановића". Поставка је посвећена оживљавању ентеријера и евоцирању атмосфере Јовановићевог бечког атеље, чији је инвентар, по жељи уметника, предат на чување Музеју града Београда, који је на овај начин обележио свој јубилеј, 115 година од оснивања.

У Коларчевој задужбини уз поздравну реч амбасадора Андреа Орициа, шефа Мисије ОЕБС у Србији, почео је циклус трибина "Културна дипломатија Србије". У сусрет Београдском међународном сајму књига прва трибина у циклусу била је посвећена улози књижевности и књиге у културној дипломатији Србије.

У Коларчевој задужбини на 50. Јубиларном БЕМУС-у наступио је гудачки квартет Бродски. Овај ансамбл прати епитет рок звезде, јер је сарађивао са музичким звездама попут Стинга, Бјорк, Пола Макартнија и Елвиса Костела.

"Први век Ингмара Бергмана" назив је фестивала посвећеног обележавању стогодишњице од рођења овог великог шведског редитеља, продуцента и сценаристе, који је почео у Југословенској кинотеци.

Славни шведски синеаста Ингмар Бергман и његова ћерка Лин Улман, из брака са норвешком глумицом Лив Улман, желели су да заједно напишу књигу-својеврсни документ о старењу. Ову замисао нису успели да реализују. Међутим Лин је преслушавајући снимке оца са диктафона на том њиховом заједничком пројекту запловила у сећања на детињство и одрастање и написала роман зачудне магије "Неспокојни". О оцу, мајци и себи, о тескоби кретања у свом имену.

У Музеју модерне уметности у Њујорку у току је ретроспективна изложба Чарлса Вајта.

Уредник: Војка Пајкић Ђорђевић
Реализатор: Маја Мандић
Монтажер: Јована Филиповић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво