Тито-Стаљин, две нијансе црвене

Шта је било у позадини раскола између двојице комунистичких лидера, Тита и Стаљина? Како је Броз реаговао када је прочитао Резолуцију Информбироа у којој се он и најуже руководство оптужују да су антисовјетска клика шпијуна и страних плаћеника?

Да ли је Југославији заиста претила опасност од совјетске инвазије, колико је Западу тај сукоб одговарао и колико се Тито приближио Западу? Ко је одговоран за тортуру на Голом отоку и у другим логорима за "преваспитавање" Ибеоваца - Југословена који су сматрани стаљинистима, непријатељима Партије и Тита.

Колико је људи заиста ухапшено и да ли је Удба касније смањивала тај број да би умањила и размере свог злочина; колико је мртвих на Голом отоку? Зашто је и фудбалска утакмица између Совјета и Југословена 1952. год. сматрана двобојем Тита и Стаљина? Шта је Тито поручио Стаљину у писму које је пронађено одмах након смрти совјетског вође, на његовом радном столу? Колико има истине у тезама да су један другог покушали да ликвидирају и кога је прво контактирао шеф совјетских тајних служби Лаврентије Берија у тренутку када је Стаљин умирао?

Поводом 70. годишњице доношења Резолуције Информбироа, у дводелној документарној емисији, уз обимну архивску грађу, говоре историчари, социолози и други стручњаци из Србије, Русије, Хрватске и Словеније, као и преживели кажњеници са Голог отока.

Ауторка - Светлана Јанићијевић, монтажа - Бошко Новаковић, сниматељ - Ненад Степановић, продуценткиња - Драгица Баровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво