Око економије: Када порастем, бићу...

Занимања будућности - дата аналитичари, јутјубери, дизајнери...

Сваке године настане око 70 хиљада нових занимања. Током следећих 25 година неће постојати  40 одсто данашњих послова и кључно је питање које су нам вештине потребне да бисмо обављали занимања у будућности и за шта можемо да школујемо нове генерације.

Наши мали и велики матуранти налазе се на животној прекретници јер би требало да се определе за школе и факултете по чијем ће завршетку да нађу посао. Међутим из године у годину све је теже предвидети која ће то бити занимања будућности с обзиром на брзину развоја технологија са којом се паралелно развијају нова занимања, а нестају нека која су до тада постојала.

Највише је промена у ИТ сектору, па тако имамо дигиталне маркетинг аналитичаре, аналитичар података, инфлуенсере, блогере... међутим, светла будућност се пише и менаџерима продаје, архитектама, лекарима, правницима, али све у складу са тим да морају да развијају нове вештине и да користе нове технологије у свом раду.

Која су то занимања будућности, које су вештине потребне и каква је стратегија  Србије када је реч о систему образовања, тема је Ока економије.

Гости су помоћница министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић, извршна директорка агенције Executive Group Сања Милаковић-Колунџија, директор Математичке гимназије у Београду Срђан Огњановић и Драган Томић, директор Мајкрософта. 

О свом занимању, говори и Милан Инић - Yasserstain, јутјубер.

Емисију води и уређује Весна Дамјанић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво