Нека Школска буде с вама

Од 3. фебруара 2018. на Првом програму РТС-а под слоганом Нека Школска буде с вама - Редакција школског програма почела је са емитовањем нових 10 епизода магазинске серије "Проветравање" и играно-документарне серије "УПС! - У проблему сам".

Проветравање

Да ли сте се икада запитали колико различитих језика постоји у свету? Зашто су неки језици популарни? Које језике учимо због науке, посла или забаве? На сва ова питања покушала је да одговори Ана Јовичић у прилогу о језицима.

О значају радионица за средњошколце које се одвијају на Хемијском факултету у Београду говориће Јелена Драгојловић и Александар Ђорђевић. Радионице представљају део интерактивног међународног програма и осмишљене су са циљем да популаришу науку, упознају ђаке са забавном страном хемије и да им помогну да разумеју како природне науке могу да допринесу стварању одрживе будућности.

У музичком прилогу представиће се кантаутор Младен Цицовић. Он ће говорити о томе на који начин се код њега спајају и допуњују музика и писање поезије, шта се дешава када објављивање књиге претекне објављивање албума и како изгледа кантауторска сцена у Србији.

Сарадници: Кристина Филиповић, Ања Цонев, Сара Станић, Ана Јовичић, Јана Петровић, Лидија Симић, Тамара Кедић, Матеја Максимовић, Богдан Цар, Стефан Јовчић, Лука Вукшић, Филип Радојевић, Алекса Петровић.

Уредник: Блаженка Бијелић
Новинар сарадник: Вишња Печенчић
Монтажер: Зорица Благојев
Редитељ: Милица Солдатовић Микић

УПС! - У проблему сам: Избор школе и факултета

Да би дете постало одрасла особа потребно је да у периоду адолесценције обави бројне развојне задатке. Основни развојни задатак адолесценције је тражење и формирање идентитета. Шта чини идентитет једне особе? Саговорник у емисији, психолог Весна Брзев-Ћурчић каже: "Идентитет је врло широк појам. Подразумева не само полни идентитет, родни идентитет, подразумева и професионални идентитет, однос према одраслима, однос према реалности, према спољашњем свету, према будућем занимању, према ономе заправо ко сам ја, шта бих желео да будем, који су моји капацитети и како је могуће да их реализујем".

Одлуку у ком правцу ће усмерити свој живот млада особа прави већ на самом почетку адолесценције, са избором средње школе. Касније, са избором факултета још више дефинише своју животну путању. Шта утиче на тај избор, питали смо ученике Пете београдске гимназије. Да ли је боље за младу особу да упише факултет који воли или онај који пружа већу могућност за запослење и добре приходе? Који су разлози за продужену адолесценцију, односно зашто млади данас касније постају способни и спремни да преузму одговорности које имају одрасли? Одговоре потражите у последњој епизоди серије "УПС! - У проблему сам".

уредник серије: Тамара Вешковић
продуцент серије: Биљана Даутовић
глуме: Нина Срдић Хаџи-Нешић, Ана Нинковић, Николина Кокунешовски, Ђорђе Мишина, Алекса Јовановић, Сергеј Бојовић, Алекса Петровић, Ана Шкиљевић, Андреа Симоновић, Милена Радованчев, Никола Бићанин, Лазар Шљукић, Лука Јовановић и Невена Ескић
стручни консултант: Весна Брзев-Ћурчић
сценарио: Маша Вујошевић, Кристина Ђуковић и Тамара Вешковић
директор фотографије: Милан Станић
сниматељ: Александар Беатовић
фотограф: Гордан Јовић
визуелни идентитет: Марко Рајић и Маша Вујошевић
сниматељ звука: Љуба Јовановић
оригинална музика: Владимир Пејковић
костимограф: Наталија Лукић
сценограф: Александар Цвијановић
дизајн звука: Срђан Филиповић
монтажер: Горан Митровић
редитељ: Маша Вујошевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се