Нека Школска буде с вама

Од 3. фебруара 2018. на Првом програму РТС-а под слоганом "Нека Школска буде с вама" - Редакција школског програма почела је са емитовањем нових 10 епизода магазинске серије "Проветравање" и играно-документарне серије "УПС! - У проблему сам".

Проветравање

Постоји безброј књига са ратном тематиком и мало оних које се налазе на граници између књижевности и новинарства. Једна таква књига је Рат нема женско лице белоруске књижевнице Светлане Алексијевич, која је за ово дело добила Нобелову награду за књижевност 2015. године. Заснован на документарној грађи коју је ауторка скупљала разговарајући са стварним актерима великих историјских догађаја - овај роман баца другачије светло на сурова догађања у рату. Прилог о овој књизи припремила је Јана Петровић.

Ана Јовичић у Проветравању представља Николу Ћирића, младог хорнисту и једаног од најмлађих чланова Београдске филхармоније. Он ће говорити о изазовима свирања у једном од најбољих регионалних оркестра, школовању ван Србије, о доприносу друштвених мрежа у популаризовању класичне музике, сновима и борби да ти снови постану стварност.

О уметности али на мало другачији начин, говориће се и у следећем прилогу. Невена Михајловић је државна првакиња Србије у уметничком клизању у категорији млађих јуниорки за 2017. годину и једна од кандидаткиња за Зимске олимпијске игре 2018. О томе како изгледа бавити се спортом за који се сматра да је неперспективан за нашу земљу - сазнаћете из прве руке.

Сарадници: Кристина Филиповић, Ања Цонев, Сара Станић, Ана Јовичић, Јана Петровић, Лидија Симић, Тамара Кедић, Матеја Максимовић, Богдан Цар, Стефан Јовчић, Лука Вукшић, Филип Радојевић, Алекса Петровић.

Уредник: Блаженка Бијелић
Новинар сарадник: Вишња Печенчић
Монтажер: Зорица Благојев
Редитељ: Милица Солдатовић Микић

УПС! - У проблему сам: Бежање у адолесценцији

Током адолесценције младе особе се навикавају на психичке и физичке промене, истражују себе, своје могућности и границе које им постављају одрасли. Није им увек лако да разумеју шта им се дешава, а још мање да поделе своје мисли и осећања са околином. У том тражењу себе често доживљавају различите проблеме. А када се проблеми нагомилају адолесценти обично траже решење у некој врсти бега.

Бежање са часова распрострањена је појава код тинејџера. У овом узрасту, срећом, не тако често долази и до бежања од куће, што је обично знак озбиљнијих проблема. Али у адолесценцији се може бежати од невоља, других људи, па и самог себе и на друге начине. На које све начине млади беже у адолесценцији, зашто долази до тога и како им се може помоћи да се на адекватне начине изборе са проблемима биће речи у епизоди "Бежање у адолесценцији". Др Оливера Алексић-Хил изнеће мишљење стручњака о овој теми, а ученици Пете београдске гимназије виђење своје генерације. 

уредник серије: Тамара Вешковић
продуцент серије: Биљана Даутовић
глуме: Нина Срдић Хаџи-Нешић, Ана Нинковић, Николина Кокунешовски, Ђорђе Мишина, Алекса Јовановић, Сергеј Бојовић, Алекса Петровић, Ана Шкиљевић, Андреа Симоновић, Милена Радованчев, Никола Бићанин, Лазар Шљукић, Лука Јовановић и Невена Ескић
стручни консултант: Весна Брзев-Ћурчић
сценарио: Маша Вујошевић, Кристина Ђуковић и Тамара Вешковић
директор фотографије: Милан Станић
сниматељ: Александар Беатовић
фотограф: Гордан Јовић
визуелни идентитет: Марко Рајић и Маша Вујошевић
сниматељ звука: Љуба Јовановић
оригинална музика: Владимир Пејковић
костимограф: Наталија Лукић
сценограф: Александар Цвијановић
дизајн звука: Срђан Филиповић
монтажер: Горан Митровић
редитељ: Маша Вујошевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво