Квадратура круга: Музеј књиге и путовања

Око милион књига из целог света налази се у јединственом Музеју књиге и путовања чији је оснивач Виктор Лазић из Београда.

У тој богатој збирци налази се и неколико хиљада ретких књига исписаних на пергаменту, папирусу, свили, тиковини, као и на листовима од пиринча и бамбуса. Међу тим ретким књигама су и оне прављење у облику стрипа намењене неписменима, али и књиге чија се старост мери вековима.

У Лазићевој библиотеци, која је прикупљана више од 250 година налазе се и књиге које по свом опису спадају у национално благо.

Око 3000 страница војничких дневника из Првог светског рата, које се тренутно дигитализују у Британској библиотеци, део дневника Живојина Мишића, стенограми Николе Пашића, налази се у овом музеју, у коме је смештено и 40 легата познатих српских писаца и уметника, део заоставштине Уроша Предића у којој је и његова преписка са Лазом Костићем, Пајом Јовановићем, Мокрањцем и Стеваном Сремцем.

У том музеју, јединственом по концепцији, налази се и око 3000 минијатурних књига, међу којима је и она мања од нокта, али и библиотека јерменске поезије која може да стане у џеп.

30000 аутограма познатих српских и светских писаца и уметника, почев од Иве Андрића, преко Маркеса, па до Жака Превера, налази се у овом музеју чији је оснивач Виктор Лазић, светски путник који је готово десет година провео путујући по свету, у коме није трагао само за ретким књигама већ и за духовним богатством.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво