Нека Школска буде с вама

Од 3. фебруара 2018. на Првом програму РТС-а под слоганом "Нека Школска буде с вама" - Редакција школског програма почиела је са емитовањем нових 10 епизода магазинске серије "Проветравање" и играно-документарне серије "УПС! - У проблему сам".

Проветравање

Жанр вестерна је, како то обично бива, настао у књижевности у 19. веку. Међутим, тек је на крилима кинематографије вестерн доживео свој прави сјај. О томе шта је све "било једном на дивљем западу" - говориће се у прилогу који је припремио Матеја Максимовић.

Као што је музика неизиоставан део успеха вестерн филмова, тако је она неизоставан део живота браће Матић из Крушевца који су основали бенд Stereo Deficit. О љубави према музици и својим плановима, говориће Алекса и Андреја.

Са следећим прилогом представиће се једна успешна школска секција. Осма београдска гимназија може да се похвали бројним спортским успесима. Међу најтрофејнијим је мушка одбојкашка екипа која носи титулу првака државе. Међутим, у Проветравању ће се представити женска одбојкашка екипа која је на добром путу да засени своје мушке колеге. Њихова прича је прича о одбојци.

Сарадници: Кристина Филиповић, Ања Цонев, Сара Станић, Ана Јовичић, Јана Петровић, Лидија Симић, Тамара Кедић, Матеја Максимовић, Богдан Цар, Стефан Јовчић, Лука Вукшић, Филип Радојевић, Алекса Петровић.

Уредник: Блаженка Бијелић
Новинар сарадник: Вишња Печенчић
Монтажер: Зорица Благојев
Редитељ: Милица Солдатовић Микић

УПС! - У проблему сам: Насиље у породици

Насиље у породици распрострањеније је него што се мисли. Тешко се открива и зауставља јер је скривено под велом породичне тајне. Жртве га ретко пријављују из страха од освете, због осећаја стида, или зато што криве себе за оно што им се дешава или немају довољно информација о адекватним службама помоћи. Када жртва физички и на други начин дорасте насилнику, дешава се да било у покушају самоодбране или одбране других преузме улогу насилника. Тако се циклус физичког насиља наставља. Често се погрешно мисли да насиље које се дешава међу одраслима може да остане скривено од деце. Чак и када га директно не трпе, породично насиље оставља трајне психолошке последице на младе особе.

Како насиље у породици утиче на адолесценте, на њихово формирање и односе са другима, објашњава др Оливер Видојевић. Своје мишљење о томе ко и како може помоћи младој особи која трпи или присуствује насиљу у породици износе ученици Пете београдске гимназије.

уредник серије: Тамара Вешковић
продуцент серије: Биљана Даутовић
глуме: Нина Срдић Хаџи-Нешић, Ана Нинковић, Николина Кокунешовски, Ђорђе Мишина, Алекса Јовановић, Сергеј Бојовић, Алекса Петровић, Ана Шкиљевић, Андреа Симоновић, Милена Радованчев, Никола Бићанин, Лазар Шљукић, Лука Јовановић и Невена Ескић
стручни консултант: Весна Брзев-Ћурчић
сценарио: Маша Вујошевић, Кристина Ђуковић и Тамара Вешковић
директор фотографије: Милан Станић
сниматељ: Александар Беатовић
фотограф: Гордан Јовић
визуелни идентитет: Марко Рајић и Маша Вујошевић
сниматељ звука: Љуба Јовановић
оригинална музика: Владимир Пејковић
костимограф: Наталија Лукић
сценограф: Александар Цвијановић
дизајн звука: Срђан Филиповић
монтажер: Горан Митровић
редитељ: Маша Вујошевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво