Апокалипса - Први светски рат

Да ли се жртвовање целог нараштаја могло избећи? Леже ли корени Другог светског рата у Првом? Серија тражи одговоре на ова питања кроз лични, људски поглед на рат, на начин на који су га видели "обични" људи.

Четврта епизода - Бес

У рововима, после три године рата, људи су очајни и бесни и једва чекају да свему дође крај. У Немачкој, као и свуда другде, жене су радиле уместо мушкараца. Мушкарци су мртви, или су на фронту, или су превише стари.

Немци су 1917. године били у дефанзиви на западу. Они одлучно чувају територију коју су освојили на северу Француске и у Белгији. На истоку, Немачка је окупирала преко осамсто хиљада квадратних километара Руског царства.

У Русији фебруара 1917. године цар Николај Други је и даље на бојном пољу и командује војском. У престоници, царица влада у његово име. Погинуло је милион ипо руских војника, а скоро пет милиона је било повређено. Руски војници су почели да се буне. Многи су напуштали положаје и враћали се супругама које су, двадесет трећег фебруара 1917. године у Санкт Петербургу демонстрирале против рата, глади и смрти својих мужева. Петнаестог марта 1917. године, Николај Други је абдицирао.

У Енглеској, Џорџ Пети није желео да угрози свој положај и славу. Британска влада је била забринута због могућности ширења револуционарних идеја. Зато је саветовала краља да ускрати уточиште цару и његовој породици. Џорџ Пети је напустио свог рођака.

број коментара 0 пошаљи коментар