Бисери и повеље - Немањићи

Културно-уметнички програм-Редакција за културу и уметност, припремила је серијал минијатура под именом Бисери и повеље - Немањићи. Серијал садржи десет минијатура посвећених различитим причама о српском средњем веку, о којима ће говорити историчари, историчари уметности и археолози.

Гледаоци ће имати прилику да чују причу о једином сачуваном личном предмету Светог Саве, његовом штапу, затим причу о оружју и опреми средњовековних јунака, о портретима владара на фрескама, дипломатији коју су водили Немањићи, крунисању Стефана Немањића, средњовековној музици и инструментима, костимима и моди, стварању култа и светородне династије, реликвијама које је Сава донео у Србију, о престоници и дворовима Немањића у Старом Расу.

У серијалу учествују: др Марко Поповић, др Смиља Марјановић Душанић, др Радивој Радић, др Бојан Поповић, др Ивана Перковић, др Андреј Вујновић, др Даница Поповић и др Драган Војводић.

Уредник серијала: Светлана Илић
Монтажер: Мирослав Николов

Десета епизода: Столно место Стари Рас

Престоница првих Немањића била је у Старом Расу. Међутим, поставља се питање где су били дворови српских владара, како су изгледали, да ли један од владарских дворова био на тврђави Рас, да ли су били палате или обичне куће, ко је у њима боравио? На ова и још много других питања одговоре ће дати археолог др Марко Поповић који је, више деценија, учествовао у археолошким истраживањима Старог Раса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво