Кад страх одређује живот

Зашто прописима ниједне установе социјалне заштите за смештај одраслих и деце код нас, није предвиђен пријем ХИВ позитивних особа?

Како живе породице чији су чланови ХИВ позитивни или оболели од АИДС-а? Какав третман имају здрава деца, чији су родитељи оболели од ове болести? Колико је уопште деце оболело у нашој земљи и зашто нема лекова за лечење ХИВ позитивне деце? И на крају - зашто су највећи табу, када се говори о ХИВ-у - заражена деца, која апсолутно нису крива за свој статус!

И после 25 година од регистровања ове болести код нас, ми се понашамо као затечени и системски и појединачно, у већини. И што је најтеже схватити - здравствени радници, част изузецима, посебно у малим срединама - најзаслужнији су за немилосрдну стигму и изопштавање ових болесника.

Ово су само нека од питања које отвара ово издање телевизијског досијеа "Кад страх одређује живот", пратећи судбине оболелих, спремних да о томе јавно проговоре. Почетак неких прича забележили смо још пре 5 година, и оно што је поражавајуће - нашу причу од пре 5 година могли смо слободно да препишемо и данас - и били би актуелни!

Аутор и уредник емисије Оливера Панчић, сниматељ Бранко Пелиновић

број коментара 0 Пошаљи коментар