Беокулт - Записи из подземља

Главни јунак романа "Записи из подземља", Ф.М. Достојевског, јесте Човек, лик без имена и презимена који може бити свако од нас.

Читава једна филозофија и антрополошка студија смештена је између корица овог кратког романа. Уз приказ истоимене представе, која је однедавно на репертоару Театра "Бојан Ступица", о својој драматизацији и режији дела Достијевског говори редитељка Ана Ђорђевић.

Представа Сабља димискија, у режији глумца Горана Шушљика, на реновирану сцену установе културе "Вук Караџић", вратила је дело Александра Поповића. Ту се он иронично, мудро и брутално бави анализом нашег менталитета. Осим редитеља, о специфичном Ацином хумору и значењу његових вербалних играрија, говори и глумац Небојша Глоговац, који у представи маестрално тумачи једну од улога.

Између та два позоришна догађаја, у емисији су приказана значајна дешавања из других области културе и уметности: изложбе цртежа Дада Ђурића у галерији Хаос, Мајске изложбе УЛУПУДУС-а у Музеју примењених уметности, три романа нобеловке Елфриде Јелинек, које је објавила издавачка кућа "Паидеја", подсећање на биографију и каријеру Ерика Клептона, који ће, почетком јуна, одржати концерт у Београдској арени.

Из Кана, Сандра Перовић, за Беокулт, шаље нам слику и јавља ко је све ових дана прошетао црвеним тепихом и какав је програм овогодишњег Међународног филмског фестивала.

Аутор и уредник емисије је Оливера Милошевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар