Без визе

Рефлектори

У Паризу се, у просеку, сваког дана одржи 780 културних догађаја и 150 концерата. Како се Париз бори за светски престиж, шта Французима значи уметност из наших крајева и каква је улога дијаспоре у презентацији културног блага Србије?

КУД "Младост" из Париза, једно од најстаријих друштава српске дијаспоре, већ четврту годину заредом поставља серију кореодрама о Стојши, митском јунаку из ризнице бајки Вука Караџића. Спектакл са стотинак учесника, преко 200 костима и музиком из Србије, за кратко време је постао значајан културни догађај у Паризу.

Без визе вас води у париски Град музике, јединствено место такве врсте на свету. Шопенов пиано, баснословно скупа колекција Страдиваријевих виолина и инструменти које су сликали највећи светски уметници, само су део највеће музичке колекције у том делу света.

New morning једна од најпознатијих џез сцена. Била је домаћин оркестрима који свирају музику Гуче. Уз музику трубачких оркестара које чине сами Французи, сазнаћете колики је реалан значај музике из Србије у том делу Европе.

За емисију говоре: редитељ Луј Пјер Дувал, ди-џеј Тагада и други.

Аутори емисије су Маја Мартиновић и Владан Јочић, уредник серијала Владан Јочић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 30. апр 2010, 14:06) - Jasmina, Berlin [нерегистровани]

Folklor

Folklor je nase najcesce kulturo predstavljanje domacinima u dijaspori ali ga treba uciniti popularnim za sve, ne samo za nas. Odlicno je da pokazujete kako to radimo mi a sta radi svet, tako se najbolje vidi sta nam je ciniti.