Европа и Срби: Јовица Тркуља, 1. део интервјуа

Јовица Тркуља на Правном факултету Универзитета у Београду предаје Политички систем. Усавршавао се на Хумболт универзитету и на Слободном универзитету у Берлину.

Био је председник Одбора за професионалну етику Београдског универзитета и шеф Катедре за јавно право Правног факултета. Од 2008. је члан Сената Републике Српске. Објавио је девет књига и велики број стручних и новинских текстова.

Његова интересовања су широка: од критичког преиспитивања наслеђа марксистичке филозофије и политичког система реал-социјалистичке државе, преко корпуса питања из области демократске транзиције и консолидације пост-комунистичких друштава, до разматрања изградње политичког идентитета заједнице на демократским и слободарским традицијама.

Војислав Лалетин Војислав Лалетин

Гостујући у серији РТС "Европа и Срби" професор Тркуља, у првом делу интервјуа, говори о проблему ауторитарне владавине у Србији и улози интелектуалаца у томе.

У својим радовима, професор Тркуља дефинишете нашу политичку реалност као: "плебисцитарно-цезаристичку владавину", а увео је и синтагму "остракизам интелектуалаца" у политичку теорију. Шта под тим подразумевате?!

Између осталог, професор Тркуља говори и о томе да ли су поједини српски интелектуалци, били и остали, својеврсни вазали и лакеји политичких моћника, те да ли је Србија земља кетмана, с једне стране, и прозападних "крсташа демократије и људских права" са друге...

Уредник, сценариста и водитељ: Војислав Лалетин
Сниматељ: Федор Мунижаба
Монтажер: Љубомир Плављанић
Реализација: Јелисавета Јанић

број коментара 0 Пошаљи коментар