Африка и Србија на вези: Фудбалска прича Африке

Емисија је овогодишњи добитник Гранд прија Златна буклија за продукцију РТС-а и Прве награде, у категорији Ауторске награде, Златна буклија 2019.

Серијал "Африка и Србија на вези", након пет реализованих емисија из Јужноафричке републике и Боцване, наставља се, опет ексклузивном причом из Јоханесбурга.

Милутин Мића Средојевић, права је фудбалска прича Црног континента. Радио је као тренер и селектор националних тимова, тренирајући фудбалере од Марока до Лесота и од Египта до Јужноафричке републике.

Мирослав Мајк Милошевић и Милутин Мића Средојевић Мирослав Мајк Милошевић и Милутин Мића Средојевић

"Коуч Мићо" или "Мићо коуч" (тренер Мићо) како Средојевића ословљава цела Африка, човек је који познаје и одржава контакте са свим председницима и премијерима земаља у којима је радио. Велики је патриоита и православац, и неко ко на најбољи начин лобира за Косово и Србију, коју једнако искрено и исправно представља Африци и свету.

Осим клупских успеха, Сер Ђођи, како га зову у Уганди, је водио и неке афричке репрезентације, а национални тим Уганде је после 39 година одвео на Национални куп Африке. У Уганди се те године, после безмало четири деценије, поново чула национална химна, на радост милионске нације.

Када је имао најбоље резултате у Србији и стао на место селектора, десила се Африка. Србија није умела да га сачува и пружи му већу шансу, а талентовани Средојевић је знао колико може од себе да да за квалитетан фудбал. Понекад талентоване и успешне, неправда, праведно одведе на неки бољи пут.

Милутин Мића Средојевић и Јелена Ђорђевић Поповић Милутин Мића Средојевић и Јелена Ђорђевић Поповић

Милутин Средојевић верује, да ће, као и Африка, и Србија једном препознати потенцијал српске спортске дијаспоре, те да ће се и њему остварити жеља, да са толиким искуством помогне и допринесе српском фудбалу.

Актери емисије "Африка и Србија на вези - фудбалска прича Африке", су и вишедеценијски пријатељи Миће Средојевића, спортски новинар Миша Стојановић, познавалац афричког фудбала и Мирослав Мајк Милошевић, Србин који у Африци живи скоро 40 година, директор туристичко пословног комплекса "Монтеказино" у Јоханесбургу. Обојица за тренера Средојевића кажу да је "коуч Мићо" фудбалски Тито у Африци.

Аутор серијала "Африка и Србија на вези" и емисије "Фудбалска прича Африке" је Јелена Ђорђевић Поповић, сниматељ Димитрије Хаџи Николић и редитељ Ернестина Глигоријевић. 

број коментара 0 Пошаљи коментар