Србија на вези

Манифестација Дани европске баштине, која се сваке године у септембру одржава у земљама Европе па и у Србији, има за циљ да културно наслеђе прикаже, на њега подсети и са њим упозна домаћу и међународну јавност. Србија је, захваљујући свом положају на раскрсници путева многих култура, крцата археолошким благом.

Српски и аустралијски археолози већ неколико година детаљно истражују локалитет Глац крај Сремске Митровице, где је откривена луксузна касноантичка грађевина.


У насељу Свињарица, у близини Лебана, откривено је велико археолошко налазиште које потврђује да су овде живели људи још пре 8.000 година.
Тим српских и аутријских археолога прошлог лета близу Царичиног града открио је локалитет из неолита.То су прва систематска истраживања праисторије лесковачке котлине и Пусте реке и трајаће 4 године. И у Зрењанину се ненадано отворило археолошко налазиште.


Пре неколико дана, током радова на реконструкцији топловодне мреже у зрењанинској Градској башти,  откривено је мноштво предмета из различитих епоха далеке прошлости – старих И седам хиљада година.


Неолитска винчанска култура  један је од најпознатијих археолошких феномена везаних за територију данашње Србије.
У Народном музеју  у Панчеву у току је изложба „Форензика древности“ – 20 година нових археолошких истраживања Винче.


“Србија врви од археолошког блага; оно нам је на дохват руке”, један је од закључака са пре пар дана одржане Конференције за новинаре у Министарству културе, која је за тему имала стање археолошких локалитета и перспективе заштите.


Око три стотине до сада неизлаганих предмета непроцењиве вредности из црквених И манастирских ризница, сачуваних од зуба времена И насртаја неумника који су желели да их оскрнаве И затру, први пут ће бити пред очима јавности на изложби у Музеју СПЦ.
Наша екипа је, ексклузивно, дан пред сутрашње отварање, имала прилику да види како теку последње припреме.

О заштити културног наслеђа, пре свега археолошког блага, у емисији “Србија на вези” говориће Данијела Ванушић, помоћник министра културе задужена за заштиту културног наслеђа И др Стефан Поп Лазић, научни сарадник Археолошког института у Београду.

Уредници: Милена Вујовић и Татјана Адамовић
Реализација: Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 Пошаљи коментар