Коридори

У овонедељном издању емисије о саобраћају и стратегији развоја "Коридори" говоримо о отварању за саобраћај новоизграђеног ауто-пута од Обреновца до Љига који носи назив "Милош Велики".

Ауто-пут
Ауто-пут "Милош Велики"

Спајањем дела ауто-пута од Обреновца до Љига са постојећим Љиг-Прељина, возачи могу да користе 103 километра ауто-пута у пуном профилу. Од Обреновца до Прељине путници ће стизати сат времена брже него раније, чиме је путовање ка западним деловима Србије, црногорском приморју и источној Босни значајно олакшано. Поред уштеде времена, отварање ове деонице је посебно значајно и за безбедност саобраћаја у овом региону пошто ће возачи моћи да заобиђу Ибарску магистралу која је међу највећим црним тачкама, када је реч о саобраћају у Србији.

Ауто-пут
Ауто-пут "Милош Велики"

Ауто-пут "Милош Велики" за саобраћај је отворио председник Србије Александар Вучић који је најавио да ће држава у нардне четири године уложити готово милијарду евра у обнову и изградњу 5.000 km регионалних и локалних путева у Србији, а најавио је и изградњу Шумадијског ауто-пута.

Председник Вучић обилази ауто-пут
Председник Вучић обилази ауто-пут "Милош Велики"

Водимо вас и на тренутно највеће железничко градилиште у нашој земљи, али и у Европи које је недавно обишао председник Александар Вучић. Реч је о радовима на изградњи вијадукта и тунела Чортановци на железничкој деоници Стара Пазова - Нови Сад, у оквиру изградње прве пруге за велике брзине на овим просторима, између Београда и Будимпеште. Вијадукт код Чортановаца биће, како је рекао председник Вучић, симбол свеукупног напретка Србије али и својеврсни подстрек за наставак радова и на другим великим саобраћајним инфраструктурним пројектима у земљи.

Вијадукт Чортановци
Вијадукт Чортановци

Година 2019. је кључна и можда најважнија за развој инфраструктуре у последњих 70 година. Поред реализације пројеката у друмском и железничком саобраћају, Влада Србије и ресорно министарство велику пажњу посвећују унапређивању водног саобраћаја. Значајан део овонедељне емисије зато посвећујемо водном транспорту. Протеклих година нису на најбољи начин искоришћени предуслови које наша земља има - одличан географски положај и 558 километара дуг ток Дунава кроз Србију. Како би се унапредио водни саобраћај у Србији започела је реализација пројекта развоја пловних путева. Реч је о пројектима који би Србију до 2021. требало да врате међу три водеће европске земље по питању речног транспорта.

Водни саобраћај
Водни саобраћај

Уредник емисије: Горан Маслар

Горан Маслар, уредник емисије
Горан Маслар, уредник емисије "Коридори"

број коментара 0 Пошаљи коментар