Медијска мрежа српске дијаспоре: СПОНА

Тема емисије СПОНА из Беча, уреднице Вере Марјановић, овог пута је Црни талас у југословенској кинематографији. Наиме, Филм Архив Аустрије је организовао ретроспективу познатих остварења из тог периода, што је изазвало велику пажњу љубитеља седме уметности.

За емисију СПОНА, о погледу на Црни талас и његовом значају за историју кинематографије, говоре селектори ретроспективе Душко Димитровски и Хелмут Пфлуегл. Они су, припремајући ревију, у госте позвали Желимира Жилника и Лордана Зафрановића, који су својим филмовима обележили поменуту филмску еру. Након пројекција филмова „Рани радови“ и „Недјеља“, публика је са великом пажњом слушала њихова излагања, постављајући бројна питањa.

За РТС Свет славни режисери су говорили о настанку формулације „Црни талас“, о политичком утицају на стваралачку слободу и о тражењу излаза кад су се појављивала одређена ограничења. За њих је, ипак, најважнија била чињеница да су филмови који су искакали из прописаних стандарда проналазили пут до публике и фестивала, где су освајали награде, па и данас живе пуним интезитетом. Жилник и Зафрановић су се дотакли и савремених трендова у филмској уметности и комерцијалног момента, који је најчешће и одлучујући кад се креће са великим пројектима.

Лордан Зафрановић је изразио жаљење што Филмски центар Србије за сада не показује слух кад је у питању његова жеља да сними филм „Дјеца Козаре“, чији сценарио дуго већ чека на реализацију. Он је нагласио да као припадник хрватског народа има обавезу да говори о почињеном злу над српском децом у време НДХ, како се оно не би понављало.


Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић

број коментара 0 Пошаљи коментар