Србија на вези

Гости емисије "Србија на вези" су овогодишњи учесници Међународног књижевног фестивала "Про поет", Илија Шаула писац из Америке, Душица Ивановић писац и професор српског језика из Канаде и Миодраг Јакшић, директор фестивала. Угостићемо и Милву Игњатовић Дуган, креаторку која је у Паризу представила своју "Етно колекцију". Реприза емисије, петак 07.06. у 13.00. Будите са Србијом на вези!

На трећем по реду Међународном фестивалу Про поет представили су се писци, преводиоци и кантаутори из 31 земље. Циљ фестивала је промоција савремене српске књижевности у свету.

На овогодишњем фестивалу учествовало је више од 60 ствараоца из целог света а међу њима и гости емисије "Србија на вези", Илија Шаула из Америке и Душица Ивановић из Канаде. Добитник Главне награде фестивала Гран при про поет ове године је српски песник Перо Зубац, a добитници овог признања претходних година били су Матија Бећковић и Милован Витезовић. О утисцима и плановима за будућност разговараћемо и са директором фестивала Миодрагом Јакшићем.

Креаторка Милва Игњатовић Дуган право из Париза долази у наш студио. Током Дана српске културе у Паризу са женама из Републике Српске, Грачанице, Хоче, Ниша, представила је своју колекцију инспирисану етно  мотивима. Истоимену колекцију представила је и на Фешн вику у Паризу. Ексклузивно, у нашој емисији, откриће и све детаље о договореној сарадњи са "Шанелом". У оквиру концепта "Евро жена- оснажена" ускоро ће поново посетити Француску, овај пут са женама из сигурних кућа које обучава за кројење, шивење...

Књига Срби у Немачкој" Марка Лопушине представљена је у Матици исељеника и Срба у региону.  Објављена поводом 50 година од склапања споразума између Југославије и Немачке о одласку наших радника на привремени рад, аутор је описао стварање српске заједнице у Немачкој, од првих цркава СПЦ преко клубова до удружења и савеза. Више о самој књизи у прилогу Вање Васић.

О важним и актуелним дешавањима широм света известиће нас наши дописници.

Тања Адамовић
Тања Адамовић

Уредник и водитељ емисије Тања Адамовић

Дежурни уредник емисије Марија Цвијић

Реализација Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 Пошаљи коментар