Србија на вези

Вечерашња емисија Србија на вези – регион, тематски је посвећена Србима у Црној Гори, њиховом свеукупном положају, проблемима и потребама.

Како је дошло до тако рећи парадоксалне ситуације да су Срби у Црној Гори, за коју су многи сматрали а и данас сматрају, међу њима и страни историчари, експерти и политичари „другом српском државом“, данас угрожени, готово потпуно обесправљени? Који су то главни проблеми са којима се суочавају Срби у тој бившој југословенској федералној јединици? Коме то смета српско име, српска култура и ћирилица у Црној Гори? Зашто је и коме је Митрополија црногорско-приморска проблем? Шта је то што је тамношњи апсолутно већински православни живаљ толико поделило?

 

О тим и многим другим важним и занимљивим питањима везана  за положај и проблеме Срба у Црној Гори говориће чланови Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори професор Филозофског факултета у Никшићу др Милорад Дурутовић и професор Филозофског факултета у Кососвској Митровици др Микоња Кнежевић. Гост у студију је и свештеник Мијајло Бацковић, из Тивта, један од организатора одбране Крстионице Суза Његошева и секретар Одбора за обнову Манастира Светог Архангела Михаила на Михољској превлаци.

У емисији ће се својим наступом представити и два певачка друштва, мушко и женско певачко друштво, чланови КУД „Пива“ из Плужина, у Црној Гори.

 

 

Уредници емисије су Милена Вујовић и Мирослав Карлица.

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 Пошаљи коментар