Траг: Ратници Духовници Работници

Као средњовековни писари, Ратници, духовници и работници својим пером доносе приче о наслеђу које вековима баштинимо, о вредностима српске традиције и одјецима срењовековне културе који сазревају у нама - у уметнику, писцу, истраживачу, Хефесту новог доба, музичару...

Три приче у којима су актери и ратници, и духовници, и работници средњег века али и савременог доба, Траг доноси дух средњовековне животне, витешке, језичке, песничке и музичке матрице.

Стеван Стевановић у мајсторском надахнућу
Стеван Стевановић у мајсторском надахнућу
Прву причу оживљавају археолог Марко Алексић, проучавалац наоружања средњег века, и Стеван Стевановић, који се бави реконструкцијом историјског оклопа и оружја. Они говоре о индустрији наоружања, борбеној спремности средњовековног војника, о витештву које је тековина наших простора, али и о мање познатим законима Душановог законика попут оног да су и жене могле имати у власништву делове витешке опреме и њима располагати по слободној вољи.
Траг
Траг

Доносе нам и причу о Јелени Лазаревић Балшић, која је хероина са овог простора и пандан познатијој Јованки Орлеанки. Дух епохе који се реконструкцијом историјског оклопа и оружја уноси у филм или позоришну представу настаје у радионици архитекте Стевана Стевановића. Гледаоци ће на неки начин учествовати и у изради једног оклопа, а сазнати понешто и о томе како је овај занатски подухват изгледао у радионицама мајстора средњег века.

Милош Николић, кавалиста
Милош Николић, кавалиста

Друга прича је посвећена књижевности, негдашњој и данашњој. Као што су средњовековни писари тражили од читаоца да обрати пажњу на важно место у тексту цртајући кажипрст поред кога је исписано зри зде, што значи погледај овде, тако и аутор збирке песама Зри зде Томислав Јовановић скреће пажњу на језичку матрицу и дух средњовековне књижевности, ипак донет на данашње тле. Други угао о савременом стваралаштву које се ослања на средњовековну културу и књижевност доноси професор Филолошког факултета Александар Милановић.

У време када се традиционална музика на кавалу гасила, кавал је пронашао музичара, а музичар пут до инструмента који је такође био у нестајању. Причу о кавалу и лепоти музике коју производи доноси доктор музичке уметности Милош Николић. Кавал је уписан на Националну листу нематеријалног културног наслеђа као угрожени инструмент.

Ауторка емисије Радица Смиљковић
Ауторка емисије Радица Смиљковић

Милош Николић, иначе професор кавала у Музичкој школи "Мокрањац", успева да обнови израду овог инструмента, али и да заинтригира младе људе за традиционалне инструменте и музику. У оживљавању пастирске музике помаже му и градитељ кавала Ненад Милетић. Иако скромно, у емисији ипак открива неке тајне о изради овог инструмента. Његова радионица пут је ка очувању традиције. Захваљујући заједничком раду, музичар и градитељ инструмента остављају траг за будућност и неговање музичког наслеђа.

Аутор емисије: Радица Смиљковић
Уредник серијала: Љубисав Алексић
Редитељ: Бојан Воркапић
Сниматељ: Драган Лапчевић
Монтажер: Горан Томић

број коментара 0 Пошаљи коментар