Културни центар

На овогодишњем конкурсу Министарства културе и информисања за суфинансирање позоришног стваралаштва, скоро две трећине буџета је отишло на фестивале. Око четрдесет и два милиона од шездесет и четири. Средства су одвојена за двадесет и осам фестивала.

Фестивали неспорно јесу важни за развој позоришне уметности. Ипак, поставља се питање да ли држава треба да финансира толико велики број фестивала, на рачун продукције која се смањује. Ана Тасић Ана Тасић

Позоришних премијера је све мање, а фестивала све више. Долази до парадоксалне ситуације да нема довољног броја нових представа које ће бити игране на овим фестивалима. Културни центар истражује да ли имамо превише позоришних фестивала, и које су последице фестивализације наше земље.

О овим темама говоре Мирослав Мики Радоњић, директор Стеријиног позорја, драматурзи Жељко Хубач и Славко Милановић, и кореографкиња Вера Обрадовић.

Мирослав Мики Радоњић Мирослав Мики Радоњић

У емисији ће такође бити речи о изложби Дејана Атанацковића у галерији "Хаос", феномену тишине у савременој музици, књизи "Минхенско скривено уметничко благо" Кетрин Хикли, представљеној у Народном музеју у Београду, музици и културолошком значају групе Електрични оргазам, књизи Миће Вујичића "Унутрашњост", као и филму "Осветници: крај игре".

Стефан Кеги Стефан Кеги

У рубрици Феномен ће бити истражен црни талас у књижевности, а у рубрици Јубилеј бесмртност Леонарда да Винчија, поводом пет стотина година од његове смрти. На Танку линију стаје Кетрин Хикли, Британка која живи у Берлину.

Централни гост емисије је позоришни редитељ Штефан Кеги.

Жељко Хубац Жељко Хубац

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Одговорни уредник редакције за културу и уметност: Данијела Пурешевић
Креативни директор: Борис Миљковић
Уредник емисије: Ана Тасић
Редитељ: Иван Буквић
Монтажер: Горан Мијић
Аутори рубрика: Данијела Пурешевић, Марија Ненезић, Драгана Пантић, Јасмина Врбавац, Ана Тасић, Јасмина Мијић, Александар С. Јанковић, Александар Жикић
Новинар: Јелена Виденовић
Водитељ: Жељко Максимовић

број коментара 0 Пошаљи коментар