Професионалци: Академик Никола Хајдин

Рођен је 4. априла 1923. у Врбовском, Хрватска. Дипломирао је и докторирао на Грађевинском факултетру у Београду где је био редовни професор од 1966. године. Један је од водећих светских стручњака у области пројектовања мостова и лучних брана.

Његови мостови са косим затегама представљају светско достигнуће у изградњи мостова. Најпознатији су мост на реци Висли у граду Плоцку у Пољској и Мост слободе у Новом Саду.
Академик Никола Хајдин
Академик Никола Хајдин

Пројектовао и и лучне бране широм света. Аутор је више стотина научних радова. Председник САНУ био је од 2003-2015 године и инострани члан је неколико светских академија. Почасни је доктор техничког универзитета у Атини и гостојући професор на више светских универзитета.

Мост слободе, Нови Сад
Мост слободе, Нови Сад

Као експерт, био је консултант у више међународних пројеката. Добитних је највиших домаћих и међународних признања. У емисији академик Хајдин говори о избеглиштву из Хрватске 1941. године, својој каријери и научном раду, градитељству некада и данас, како је доживео рушење Моста слободе у Новом Саду 1999. године и изградњи потпуно истог моста.

Мост на Висли у Плоцку, Пољска
Мост на Висли у Плоцку, Пољска

Аутор емисије Драган Станојевић

број коментара 0 Пошаљи коментар