Србија на вези

"Историја убијених у Јасеновцу није само историја смрти, већ историја о зверствима, злу, садизму и нечовештву"- проф. Гидеон Грајф

О свом дугогодишњем истраживању, злочинима почињеним током Другог светског рата на територији Независне Државе Хрватске, за нашу емисију говори израелски историчар, проф. Гидеон Грајф. Аутор књиге "Јасеновац, Аушвиц Балкана" и однедавно председник Међународне комисије за страдање свих народа у и око Сребренице у периоду од 1992-1995. године, екслузивни интервју дао је нашем новинару Мирославу Карлици.

У оквиру Српског месеца културе у Великој Британији, 20. фебруара, у цркви Светог Саве у Лондону, Фондација за сећање на Јасеновац и Холокауст као и сваке године, обележила је Дан сећања на жртве геноцида у НДХ почињене од усташког режима током Другог светског рата. Гост овогодишњег догађаја био је Родни Аткинсон, угледни британски политичар и писац, који је  заједно са директорком Фондације Драганом Томашевић, говорио о својим проучавањима и политичким приликама које су довеле до геноцида над православним Србима. Са догађаја извештава Ивана Милорадовић.

Најстарија српска библиотека са друге стране Дрине налази се у Пакрацу (Хрватска). Смештена је оквиру владичанског двора Епархије пакрачко славонске. Друга је у свету по броју раних српских штампаних књига. Два пута је урушавана током ратних дејстава (Други светски рат и рат деведесетих) и два пута враћана Српској православној цркви. Захваљујући хртватском официру Ивану Хитију, током рата деведесетих три четвртине фонда библиотеке је сачувано од пропасти. Кратку причу о Пакрачкој библиотеци снимио је Симо Будимир.

У Руском дому у Београду, у оквиру манифестације „Дани духовне културе Русије у Србији“, између осталог биће одржана и конференција посвећена културно-историјским основама руско-српских односа. О циљевима Конференције, биће речи у прилогу Мирјане Раичевић Тасић.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар