Арт зона: Јусуфова продавница празнина

После серија монументалних депографија које је изводио широм света, једна од најзначајнијих фигура југословенске ликовне сцене 80-их, Јусуф Хаџифејзовић, пре неколико година отвара своју Продавницу празнина. Он нуди власништво над празнинама, маркиране празнине, декорисане, али и материјализоване празнине - које изводи као одливке у гипсу или бронзи.


Продавница празнина, Кореја
Продавница празнина, Кореја

Укрштајући језик уметности и економије и тржишта, Хаџифејзовић говори о празнини и испразности савременог потрошачког света. О томе пише и Миљенко Јерговић. "И тако, под контролом уметника и у складу са начелима слободног тржишта, расте свет празнине. Немогуће је говорити о ономе чега нема. Али празнине има. Има немање... Јусуфово маркирање и декорирање празнине уметност је будућности" .

Продавница празнина, Кореја
Продавница празнина, Кореја

У фебруарском издању Арт зоне, Јусуф Хаџифејзовић, који данас живи на релацији Сарајево, Антверпен, Јужна Кореја, говори о својој Продавници празнина, али и целокупном стваралаштву - дружењу са Нам Џун Паиком током студија у Диселдорфу, депографијама, које је радио од почетка 80-их година 20. века, пројекту Југословенских докумената, који је обележио југословенску уметничку сцену друге половине 80-их, и многим другим уметничким захватима, укључујући оснивање Галерије Чарлама депо у сарајевској Скендерији.

Продавница празнина, Београд
Продавница празнина, Београд

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић
Редитељ: Марко Шотра

број коментара 0 Пошаљи коментар