Бисери и повеље - Немањићи

Културно-уметнички програм-Редакција за културу и уметност, припремила је серијал минијатура под именом Бисери и повеље - Немањићи. Серијал садржи десет минијатура посвећених различитим причама о српском средњем веку, о којима ће говорити историчари, историчари уметности и археолози.

Гледаоци ће имати прилику да чују причу о једином сачуваном личном предмету Светог Саве, његовом штапу, затим причу о оружју и опреми средновековних јунака, о портретима владара на фрескама, дипломатији коју су водили Немањићи, крунисању Стефана Немањића, средњовековној музици и инструментима, костимима и моди, стварању култа и светородне династије, реликвијама које је Сава донео у Србију, о престоници и дворовима Немањића у Старом Расу. У серијалу учествују: др Марко Поповић, др Смиља Марјановић Душанић, др Радивој Радић, др Бојан Поповић, др Ивана Перковић, др Андреј Вујновић, др Даница Поповић и др Драган Војводић.

Уредник серијала: Светлана Илић
Монтажер: Мирослав Николов

X епизода: Столно место Стари Рас

Престоница првих Немањића била је у Старом Расу. Међутим, поставља се питање где су били дворови српских владара, како су изгледали, да ли један од владарских дворова био на тврђави Рас, да ли су били палате или обичне куће, ко је у њима боравио? На ова и још много других питања одговоре ће дати археолог др Марко Поповић који је, више деценија, учествовао у археолошким истраживањима Старог Раса.

број коментара 0 пошаљи коментар