Други век: Небојша Глоговац - Зрно моје светлости, In memoriam Небојша Глоговац

Филмска каријера Небојше Глоговца трајала је пуне две деценије...

За то време освојо је три Гран прија на Фестивалу глумачких остварења у Нишу и низ упечатљивих улога које га сврставају у сам врх наше кинематографије. Од прве филмске улоге у ТВ филму Петра Зеца "Рај" па до "Хадерсфилда", "Клопке" и "Жене са сломљеним носем" и "Кругова" Небојша Глоговац је доказао да се светлост, по којој се познају глумачка величина и моћ, код њега из године у годину, из филма у филм - појачавли и богатили нијансама. Јер, кад неко муњевито бљесне на почетку каријере, као што је Глоговац у "Убиству с предумишљајем" онда после те муње светлост обично не траје дуго. Код Глоговца је супротно.

У суровим деведесетим годинама бирали су га различити ликови које је он изврсно тумачио, озбиљно мислећи о ономе што ради. И зато памтимо Симкета из "До коске", таксисту из "Бурета барута", Кају из "Небеске удице" Горазда из "Државе мртвих".

У филмовима "Кад порастем бићу кенгур" и "Бумеранг", Небојша Глоговац блистао је као комичар показујући како се и у епизоди игра до последњег сантиметра филмске траке.

Улоге које је остварио у филмовима Срдана Голубовића, Ивана Живковића, Олега Новковића, Антонија Нуића и Срђана Кољевића, доказују да, глумом Небојше Глоговца, филмска истина и магија добијају на суштинском интензитету. А то постижу само они који верују у оно што раде и знају шта им је чинити.

Како то радио Небојша Глоговац видећете у емисији о филму "Други век".

Уредник је Небојша Поповић, сниматељ Миленко Јовановић, редитељ Александар Фотез.

број коментара 0 пошаљи коментар