Монтевидео, Бог те видео

Главна нит филма је смештена пред историјски успех репрезентације Југославије у Монтевидеу 1930. године на првом Светском првенству у фудбалу и играње у полуфиналу, као и личности младих фудбалера, који су својим ентузијазмом и талентом допринели одласку на ово велико светско такмичење. (2010)

Време одвијања догађаја је у распону од краја 1929. године до почетка септембра 1930. године. када се фудбалери, велики национални хероји, кроз причу о тадашњим културним и друштвеним догађајима, најпре у Београду, боре са драмском свакодневицом сиромашних, али најпре неискварених фудбалера са једне стране, односно београдске и уопште југословенске буржоазије са друге.

Монтевидео, Бог те видео
Монтевидео, Бог те видео

Радња прати њихове животе, личне проблеме, колизију коју прави жеља за спортским доказивањем наспрам устаљеног градског живота, обичаја и потребе за послом и преживљавањем које постављају Београд и Југославија у време између два светска рата. Осим кроз главне протогонисте, градски културно социјални живот Београда је представљен и кроз пуно споредних ликова који припадају различитим класама друштва, кроз њихова размишљања, постављање према животу и ситним радостима.

Монтевидео, Бог те видео
Монтевидео, Бог те видео

Улоге: Милош Биковић, Петар Стругар, Небојша Илић, Виктор Савић, Нина Јанковић, Милутин Караџић, Бранимир Брстина, Војин Ћетковић, Никола Ђуричко...
Режија: Драган Бјелогрлић

број коментара 0 пошаљи коментар