Лепша страна Србије

Гледаоцима ће бити представљене знаменитости општине Петровац на Млави и то:

Народна библиотека " Ђура Јакшић" , Завичајни музеј са археолошким одељењем, а у оквиру Културно-просветног центра ради и Позориште, основано 1908. године. Атракцију Хомољских планина представља и велики број клисура,а издваја се Горњачка клисура, дуга 16км, састављена  од 4 велика меандра. 
 
Изузетна вредност овог краја лежи у питкој и здравој води, која је водећи природни потенцијал овог краја. Много потока, врела, речица, језера, као и реке Млава, Бусур, Витовница,чине развијену и разгранату мрежу овог краја. Нетакнута природа је прави изазов за љубитеље сеоског туризма и здраве хране. Изузетна понуда угоститељских услога и квалитетне хране заснива се на органској храни припремљеној на традиционалан начин.  
 
Петровчани последњих година убрзано раде на развијању руралног туризма, промовишући етно-села, од којих су најпознатија Бистрица, Ждрело и Горњак.Осим што је позната по бистричком сиру и брашну, од којег се прави хомољски качамак , чувена је и по томе што је у њој рођен Драгутин Томашевић, први Србин  учесник Краљевине Србије 1912. у Шведској на Олимпијади.За Драгутина се везује још једна занимљивост. За њега су причали да је човек бржи и од воза. Наиме, Дргаутин се 1909.заиста тркао са возом и победио. Њему у част, отворен је и један несвакидашњи музеј.
 
Бања Ждрело се налази у непосредној близини Петровца. Ова бања је својеврсна бушотина из које извире термална вода изузетног квалитета,чија температура прелази 40 степени, те је погодна као допунско средство у лечењу хроничних обољења. 
 
Манастир Горњак, на малој заравни изнад леве обале Млаве испод стрмих литица планине Јежевца, задужбина је кнеза Лазара, из времена када је побеђивао Турке на бојном пољу, а задужбинама Богу захваљивао. На километар или два од Горњака према Петровцу, са десне стране, у стенама, стоје остаци средњовековног манастира Благовештење,задужбине деспота Стефана Лазаревића.
 
Значајно је поменути да се у селу Витовница, у близини Петровца, налази истоимени манастир из трећег века. У селу се родио и у манастиру Богу служио, отац Тадеј.
 
У селу Каменову, селу пчелара, одржава се Сабор пчеларства, највећи овакве врсте у Србији. Мештани су овде подигли споменик пчели, који је други у свету, посвећен овом благородном инсекту.
број коментара 0 пошаљи коментар