Србија на вези

Од Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца до "региона" преко ћуприје на Дрини

На данашњи дан, 1934. године у Марсеју је убијен југословенски  краљ Александар Први Карађорђевић, познат као Ујединитељ. После пар "уједињења", данас живимо разједињени у неколико самосталних земаља региона. У свакој од њих, (али у појединим, силом прилика у знатно мањем броју) као аутохтони народ живе Срби. какав је њихов положај, колико се поштују и спроводе политичка, национална, грађанска и друга права, кроз прелиставање штампе, разговарамо са председником Савеза Срба из региона Миодрагом Линтом.

На данашњи дан, 1892. у Травнику је рођен наш Нобеловац Иво Андрић. У част 125. годишњице рођења великана домаће и светске књижевности, РТС емитује серијал под називом "Читамо Андрића", али и друге садржаје прилагођене значајном јубилеју. Наша гошћа биће уредница серијала Лидија Божић.

Из богате архиве РТС-а преносимо раритетни запис пишчевих мудрих речи које оплемењују и указују на суштину живота.

У емисији пратимо предизборну атмосферу у Македонији, пред локалне изборе који су заказани за 15. октобар. Тим поводом Мирослав Карлица  разговара и анализира ситуацију са македонским колегом Драганом Милосављевићем.

Колегиница Мирјана Раичевић Тасић пратила је промоцију књиге "Насиље над Србима у 20. веку-узроци и последице", аутора проф.др Радослава Гаћиновића.

Такође, видећете и прилог са парастоса цивилним жртвама у селу Вариводе и Гошић (Хрватска) који су убијени после акције "Олуја". Прилог су припремиле колеге из Тв продукције ЗВО Вуковар

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

број коментара 0 пошаљи коментар