Аутопортрет с белом мачком

Анимирани филм у продукцији Радио-телевизије Србије, поводом обележавања стогодишњице рођења Милене Павловић-Барили.

Бела мачка је мотив на Милениним уљима, темперама и комерцијалном дизајну: Архитекти, Портрет Дафне Бул, Надреалистичка композиција са крилатим мушким торзом и шеширом и Модел вечерње хаљине из Вога.

Пошто је у надреализму, као и у анимираном филму, све могуће, мачка оживљава, силази са платна и користи Миленине слике као медиј, као капије за надреални пут кроз време, од тридесетих у Паризу, сећање на детињство у Пожаревцу, до четрдесетих у Америци.

Бела мачка је архетип чувара и у њеним очима су кључни мотиви: симболи подсвести, фигуре и ликови из Милениног кратког живота. Мачка ће са њом поделити страхове девојчице пред непознатим светом одраслих, растанак родитеља, збуњујућу жудњу и ерос, носталгију за Пожаревцем, одлазак у неизвесност непосредно уочи Другог светског рата и кратки, збуњујући и изненадни брак склопљен у тајности.

За елементе анимације аутори су у комбинацији са софтвером користили ручно израђене реплике и репродукције дела Милене Павловић-Барили.

Ауторка Бојана Димитровски је овогодишња добитница награде за класичан израз у стрипу на Салону стрипа у Студентском Културном центру. Заступљена је у хрватској антологији Балканских женских стрип-цртача. Дипломирала је на ФЛУ у Београду. Током боравка у Канади радила је на комерцијалном дизајну.

Сценарио: Мирјана Бјелогрлић

Цртеж: Бојана Димитровски

Анимација: Богдан Вуковић

број коментара 0 пошаљи коментар