Културни дневник

Специјално издање Културног дневника посвећено је писцима, књигама и догађајима из области књижевности који су обележили годину за нама.

Пресек издавачке продукције, када је о романима реч, представљају књиге које конкуришу за НИН-ову награду, најзначајније књижевно признање код нас. На конкурс је пријављено 169 романа, од којих је петочлани жири у ужи избор уврстио 11, а име добитника награде за 2016. годину знаће се у понедељак, 16. јануара. У Културном дневнику представљамо романе коју су ушли у ужи избор, а о НИН-овој награди говори Михајло Пантић, један од чланова жирија.

Поред романа, наши књижевници писали су и путописе, есеје, студије, поезију. Књижевну сезону обележиле су и нове књиге признатих аутора и академика који су углед и славу потврдили НИН-овом, али и низом других награда.

Библиотека града Београда, основана 1931. године, обележава свој дан доделом признања најбољим библиотекарима, издавачима, књижарима, читаоцима. Додељена  је и награда за најчитанију књигу страног аутора у протеклој години.

У години за нама Београд су посетили бројни страни писци. Славни нобеловац, Орхан Памук, био је гост Српске академије наука и уметности у оквиру обележавања 175 година њеног постојања. Италијански писац Клаудио Магрис је представио своја најзначајнија дела, док је познати руски писац Захар Прилепин, миљеник овдашње публике, промовисао две нове књиге "Није туђи рат" и "Седам живота". На Сајму књига у Београду Иран је био почасни гост, па су посетиоци имали ретку прилику да се боље упознају са културом ове земље.

Наши писци учествовали су током 2016. на сајмовима књига широм света, од Сајма у Франкфурту, који је окупио више од седам хиљада излагача са свих континената, до Сајма књига у Шарџи, највећој манифестацији ове врсте у арапском свету.

Сваке вечери, од понедељка до петка, на Првом програму, после Дневника у 23, емитује се Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија.

Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредница: Марија Миљевић Рајшић
Реализатор: Марија Средојевић, Маја Мандић

број коментара 0 пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]