Ликовна колонија РТС: Енергија у белом - Никола Жигон

Одрастао је уз чувене глумце, оца Стеву Жигона и мајку Јелену и добар део детињства провео у позоришту, али је од малена знао да глумац бити неће. Уметност је са сестром Иваном упијао у породичној кући на Сењаку, али се сликарством почео бавити тек након тридесете.

Пресудну улогу одиграо је атеље дубровачког сликара Милована Станића, где је у време Дубровачких летњих игара носио кафу глумачким бардовима бивше Југославије -  Љуби Тадићу, Шоваговићу, Шербеџији, Капору и Јагоди Бујић, слушао их, али се дивио Станићу, чије слике је сачувао до данас. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у класи Момчила Антоновића, која се налазила у бившем атељеу Мила Милуновића.

Никола Жигон се на својим првим изложбама 90-тих година  XX века, бавио инсталацијама, које је хвалио угледни ликовни критичар Зоран Маркус, а прву изложбу  слика одржао је у Паризу, где је дефинитивно схватио шта ће му бити професија. Тренутно је есклузивни члан престижне Пром галерије у Минхену.

Nadja i Zigon 5.jpg

Белу боју је, каже, открио случајно, а у атељеу нам показује колико енергије уноси у своје радове. Пред новим платном увек осећа нелагоду и одговорност зато што је задатак апстрактне слике да објашњава свет. На почетку поступка прља бело платно, потом наноси дебеле слојеве боје и других материјала које сам прави, комбинује гипс, песак, газу, аплицира, игра се и дозвољава интуицији да надвлада разум.

Бела слика је тешка, каже Жигон, јер ум уметника мора да се пројектује на платно, где се уносе лична и колективна сећања, и  тако се посматрач уводи у апстрактно време које садржи сва наша несвесна памћења.

Никола Жигон још негује инсталације и тврди да су то слике у простору. Инспирацију и нову енергију за своју "белу изражајност"  најчешће налази поред воде београдских река,  где је одвео екипу РТС-а, или мора. Сваком његовом новом делу предходе дуга размишљања. Зато воли терене за голф, то је каже, игра човека против самога себе,  где може да размишља и налази нове идеје.

nadja i Zigon2.jpg Никола Жигон и Нађа Ивањи Шваб

Нову изложбу посветиће композиторки Ксенији Зечевић. Припрема је сликајући уз њену музику, а назваће је "Повратак јужним планинама".

Аутор емисије под називом „Енергија у белом" из серијала Ликовна колонија РТС -а  је Нађа Ивањи Шваб, сниматељ Васко Васовић, монтажер Марија Богићевић, музички уредник Владана Марковић, а редитељ Нада Вучковић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 19. феб 2013, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

pitam

kako da postanem ucesnik rts kolonije.. srdjan, akademski slikar

(недеља, 17. феб 2013, 07:42) - anonymous [нерегистровани]

Veliki pozdrav

Porodici Zigon,posebno za Ivanu,veliki je patriota, svaka cast.