Нематеријално културно наслеђе

Шта је нематеријално културно наслеђе? Који су критеријуми за одређивање овог појма и шта му је сврха? Каква је веза између нематеријалног културног наслеђа и националног идентитета? Докле се стигло са Законом којим ће се регулисати ова област? Каква је улога дијаспоре у очувању нематеријалног културног наслеђа...

Овонедељну Тему Србије на вези посвећујемо Центру за нематеријално културно наслеђе који је у јуну ове године оформљен при Етнографском музеју у Београду. Шта смо и како одабрали да нас представља и нађе се на листи културног наслеђа човечанства при Организацији за образовање, науку и културу УН (УНЕСКО)?

О мисији Центра, односу нематеријалног културног наслеђа са једне и народа и територије са друге стране, неговању и очувању обичаја и традиције, у емисији говоре: Вилма Нишкановић, директор Етнографског музеја У Београду, Радојица Кузмановић, директор Националног ансамбла Коло и Виктор Фигуровски, аутор филмова који су ранијих година учествовали на Међународном фестивалу етнолошког филма. И ове године фестивал се одржава у Етнографском музеју у Београду а трајаће од 11. до 15. октобра.

Циклус етнолошког филма почиње на САТ програму у среду, 10. октобра у 22.00. Наредних месеци, средом увече, биће приказано више од 20 филмова који су део програмског архива РТС-а.

Уредници емисије Тамара Дрезгић и Иван Јурашин

Редитељ Андреа Ада Лазић

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. окт 2012, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

Uzivo i snimak

Postovani,
emisija ide uzivo "online" veceras u 21.00, a repriza (snimak) nocas u 02.00 i sutra u 14.10
Pozdrav,
Redakcija RTS SAT

(четвртак, 04. окт 2012, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

online snimak

poštovani,

da li će biti dostupan online snimak emisije?

zahvaljujem