Великани - Илија Гарашанин (1812-1874)

"Начертаније"...

У време када је Илија Гарашанин постао министар унутрашњих дела, Србија је почела да привлачи пажњу пољске политичке емиграције, коју је  предводио Адам Чарторијски. Он је у Србију упутио свог емисара, Чеха Франтишека Заха, који је, по смерницама Илије Гарашанина, сачинио "План дејства за Словене", познат и као „Састав". На основу Заховог нацрта, Гарашанин је 1844. објавио "Начертаније", један од најконтроверзнијих докумената у српској историји.

За време његовог министровања, решено је и тзв. градско питање. Турски гарнизони су напустили тврђаве које су држали у Србији. Зашто је, после 6 година успешног министровања, кнез Михаило сменио Илију Гарашанина? Различита су тумачења. По једном, зато што је тврдио да „Мађарска никад неће бити искрен сојузник Србије". По другом, зато што се противио кнежевој женидби са блиском рођаком. Отпуштање Гарашанина изазвало је енергичне протесте Русије.

Последње године живота провешће на свом имању у Гроцкој, удаљен од политике. Оставио је иза себе огромну политичку преписку...  

Уредник и сценариста серије је Момир Карановић

Редитељ Иван Поповић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар