Време телевизије

Програм за децу и младе, други део - 91. епизода серије Време телевизије наставља да сведочи о тој врсти програма у периоду од 1987. закључно са 1991. годином.

И даље се реализују Митови и легенде, једна од најуспелијих серија образовног усмерења за децу и младе. У овом периоду емитована су два нова циклуса - о исламским митовима и легендама и о Светом Сави. То је уједно прилика да подсетимо на дотадашње циклусе и да видимо шта су ново у телевизијској презентацији донела ова два циклуса. Аутор сценарија и водитељ био је доктор Владета Јанковић, а режисер Владимир Манојловић.

Серија Вуков ћошак емитована је поводом двестоте годишњице рођења Вука Караџића. Намењена је деци најмлађег узраста и реализована као играна серија. Сценарио је написала Биљана Максић, а режија је поверена Милошу Радовићу. У овом периоду програм за децу и младе остварио је један од својих највиших домета лутка-серијом Лаку ноћ, децо са ликовима шумских животиња.

Радо су је гледали и најмлађи и одрасли. Сценарио је написао Владимир Андрић, режисер је био Владимир Алексић. Текст Владимира Андрића је у најбољој традицији оног тока литературе за децу који је засновао Душан Радовић. Режија Владимира Алексића унела је, пак, иновације у поставку игара са луткама. Оригинално обликоване лутке Гордане Поповић-Крно такође су допринеле успеху серије.

Емитована је и лутка-серија Шумске заврзламе. Литерално полазиште Шумских заврзлама биле су Доситејеве басне. Са успехом су их реализовали исти аутори као и серију Лаку ноћ, децо.

У наредној епизоди завршава се приказ програма за децу и младе.

* Сведоче: Владета Јанковић, Владимир Манојловић, Биљана Максић, Милош Радовић, Владимир Андрић, Владимир Алексић

* Сценариста др Мирослав Савићевић, уредници др Мирослав Савићевић и Весна Дошен, водитељ Мића Орловић, редитељ Никола Лоренцин

* Произведено 2005-2009, Редакција за историографију.

број коментара 0 Пошаљи коментар