Трезор

In memoriam Бранислав-Бане Вукашиновић (Скопље, 9.12.1933 - Београд, 23.4.2011).

Новинар, водитељ, уредник Бане Вукашиновић завршио је Правни факултет у Београду, каријеру је започео 1956. године у Радио Београду, а 1969. прешао је у Телевизију Београд.

Интервјуисао је најпознатије политичаре и личности из јавног и културног живота бивше Југославије. Уређивао је и водио Београдску хронику и Јутарњи програм суботом, али је посебне афинитете имао за теме из области медицине.

Написао роман "Беле одаје" и четири публицистичка дела, сценарио за играни филм и више документарних филмова. Награду за животно дело "Светозар Марковић" добио је 1990. године.

Бане у сваки дом - о Банету Вукашиновићу говори Сергеј Шестаков, новинар и уредник, у ТВБ од 1970. до 2001. године. Кроз његову причу сазнајемо појединости о Вукашиновићу, о томе како је припремао и радио и кратке прилоге и велике емисије, како је уводио у посао младе новинаре, о популарности коју је стекао, о анегдотама које су пратиле популарног новинара.

Казивање Шестакова илустровано је архивским прилозима из емисија: Београдски програм, 1972; Рефлектор, 1972; 24 часа, 1973; серије Екран у сваки дом,1975. године.

* Учесници: новинар и уредник у РТС-у Сергеј Шестаков, саговорник Бојана Андрић

* Техничко вођство Душан Мартиновић и дежурна посада Студија XI, организатор Гордана Грдановић, реализатор Драган Ковачевић, уредник истраживач Весна Игњатовић, монтажер Милорад Ћитић, аутор Бојана Андрић

* Снимано 13.5.2011, Редакција за историографију

број коментара 0 Пошаљи коментар