Трезор

Регионални Трезор - после Конференције "ТВ медиј као оруђе интеркултуралне размене", одржане 22. и 23. априла ове године, "Трезор" уводи емисију која ће следити, на свој начин, закључке тог скупа уредника и аутора програма из културе телевизијских кућа са територије бивше Југославије. Прва емисија садржи следеће прилоге:

Реч иницијатора - Гост Трезора је Елеонора Прохић, иницијатор и аутор пројекта ТВ медиј као оруђе интеркултуралне размене, по којем је београдска конференција радила, под покровитељством Европске уније и у организацији НУНС-а. Елеонора Прохић говориће о развоју пројекта током протеклих месец дана од завршетка Конфернције.

* Планирано снимање 21. маја 2010, Редакција за историографију.

Дан младости - Од 25. маја 1955. организовани су, у част рођендана Јосипа Броза, свечане приредбе на Стадиону ЈНА у Београду, а у слетским вежбама учествовали су омладинци из свих република некадашње Југославије.

Рођенданска порука стављена у специјално прављене штафетне палице, предавали су Титу најбољи радници, студенти, спортисти изабрани пажљиво по "републичком кључу".

Биће приказани прилози емитовани у Дневницима од 25. маја 1959 (штафету предала 18-годишња радница Цинкарне из Цеља Станка Горишек), 1960 (штафету предао млади техничар из Штипа Миле Гавритов), 1961 (штафету предао млади металостругар из Титовог Ужица Слободан Јовановић).

* Произведено 2010 (1959-1960-1961), Редакција за историографију.

Прилог из Зајечара - на наш позив (географски) најближем учеснику Конференције, Давору Марушићу, уреднику програма из културе "Тимочке телевизије и радија" из Зајечара, добили смо за Трезор веома свеж прилог: "Праизведба представе Блуз осмех, по тексту и у режији Мирољуба Недовића, изведена је у априлу 1995. године, у Зајечарском позоришту. Ових дана обележен је редак јубилеј, петнаест година игре на сцени матичног позоришта, колико овај комад живи на даскама које живот значе. Треба ли рећи да је сала позоришта била пуна, да су се многи са сетом сећали премијере и људи који су били и јесу део овог комада. Блуз осмех је најдуговечнији комад на даскама које живот значе Позоришта Тимочке крајине које носи име Зорана Радмиловића."

* Реализација: сниматељ Бојан Плевњак, новинар Даринка Михајловић.

* Премијерно емитовано 18. маја 2010, Тимочка телевизија и радио.

Прилог из Београда - још свежији прилог (упркос концепту Трезора да пласира архивске програме, и то по принципу што старије - то вредније), из РТС-а одлази у регионални медијски простор, а то је извештај из Дневника 2 о представи Пер Гинт Драмског казалишта "Гавелла" из Загреба на сусретима позоришта "Муцијеви дани" у Атељеу 212, те кратак интервју са македонским редитељем Александром Поповским, којем ово није прва режија у "Гавелли".

* Аутор Бранка Криловић.

* Премијерно емитовано 20. маја 2010, Информативни програм.

Како брже на "онај свет" - сторија из емисије Рефлектор приказује загађеност ваздуха у југословенским градовима и упоређује са стањем у Европи и Америци.

* Реализација: Миодраг Сукијашевић, новинар Александар Ђулејић.

* Премијерно емитовано 1. априла 1971, Политичко-информатива редакција.

Троглед - Акција За лепши бели град (011). У првој половини осамдесетих година прошлог века, Београдски програм је, схвативши важност заштите животне средине, прихватио идеју уредника Љубомира Вујисића о акцији За лепши бели град (011), која је на сатирично-забавни начин опомињала и учила људе свих узраста да свака глупост учињена у животној средини, нарушавање њене аутентичности, доноси неслућене последице и озбиљно нарушава основне вредности људског постојања.

Акција је трајала три и по године и Београђани су је радо прихватили будући да су аутори својим објективним извештавањем указивали отворено на све заблуде о животној средини. Прављена у маниру кратке телевизијске форме, у којој су спајани озбиљни коментари, карикатуре, афоризми и сонгови кантаутора Љубомира Нинковића, брзо је заокупила пажњу гледалаца.

* Учесници: часовничар Бора Стаменковић; продавачица Олга Тадић, обучар Мирослав Врцељ; др Слободан Хасура; стаклорезац Симо Игњац, угоститељ Нада Романи, хумориста Зоран Николић; сликар Дарко Ранковић; сликар Коста Брадић; психијатар др Јован Стриковић; деца из обданишта "Видиковац" и ОШ "Светозар Марковић".

* Продуцент Предраг Брењо, расветљивач Зоран Николић, сниматељ звука Жељко Кордић, хумориста Зоран Николић, карикатуриста Душан Лудвиг, филмска монтажа Мирјана Рашковић, филмски сниматељ Вељко Јевтовић, сценарио и режија Љубомир Вујисић.

* Премијерно емитовано 25. маја 1988, Редакција београдског програма.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар