Путокази вере

Зачеци хришћанства, његово распростирање и снажење, а потом ширење и на просторе средњовековне српске државе, теме су овог серијала.

Исихазам је мистични покрет који је у великој мери утицао на обликовање православног хришћанства. Он представља облик молитвеног прочишћења. Свој процват тај покрет је доживео током XIII и XIV века, на Светој гори, у Византији и на Балкану и са монашког, проширио свој утицај и на литургијски живот.

Први подвижници код Срба, Јоаким Осоговски и други, такође спадају у исихасте. Велики поклоник Синајског схватања подвижништва био је и свети Сава.

Према сценарију који је приредио Слободан Ж. Јовановић, свака емисија имаће неколико наративних равни. У једној ће пратити путеве синаита, утемељивача вере на овим просторима.

Пратећи њихово кретање, у следећој равни серије, биће речи о нашим манастирима које су они подигли у време цара Лазара и после Косовског боја, њиховој вредности и значају који имају у историји српског народа, православне вере и цркве.

У трећој равни, користећи се одређеном врстом историјске парадигме, посматраће данашње монаштво и вернике као настављаче вере које су ширили синаити.

Режисер је Слободан Ж. Јовановић, сценаристи Слободан Ж. Јовановић и Стевица Смедеревац.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 18. мај 2010, 21:40) - anonymous [нерегистровани]

sve pohvale

Sve pohvale za emisije ovakvog tipa u kojima je sadrzana i istorija i tradicija srpskog naroda, trebalo bi da se o ovakvim emisijama govori u skolama i budu obavezni deo rasprave na casovima istorije, likovnog, gradjanskog vaspitanja, veronauke...