ТВ фељтон: Позоришна мисија

О гостовању Народног позоришта на Косову и Метохији

Глумци Народног позоришта у Београду одиграли су, у српским енклавама на Косову и Метохији, четири представе Ковачи. Својеврсна позоришна мисија почела је у Грачаници, настављена је у Гораждевцу и Великој Хочи, а завршена у Дому културе у Звечану. Гостовање је организовано под покровитељством Министарства културе, у оквиру акције "Србија у Србији", а уз подршку Министарства за Косово и Метохију.

За три дана, четири представе Народног позоришта видело је више од хиљаду гледалаца. Већина њих први пут је гледала уживо представу професионалног позоришта. Тако је уметност, у овом случају позоришна, макар на тренутак одагнала муке свакодневног живота српског живља на Косову и Метохији, који се одвија као у својеврсном гету, испуњем страхом и зебњом, али и радошћу и надом.

Како изгледа живот у окружењу, када је слобода кретања ограничена на мање од једног квадратног километра, како су деца доживела сусрет са глумцима, какво је вино у чувеној винарији манастира Дечани, како преживети без посла, шта је истинитије: живот или позориште? Говоримо о гостопримсту, топлини и срдачности домаћина.

Поред управника, директора драме, глумаца и државног секретара за Косово и Метохију, у емисији учествују и говоре житељи Грачанице, Гораждевца и Велике Хоче.

Аутор и уредник је Слободан Савић.

број коментара 0 Пошаљи коментар