Трезор

35 година од смрти Иве Андрића (Долац, 09.10.1892 - Београд, 13.03.1975)

Конац комедије - ова једночинка је једини драмски текст Иве Андрића. Написан је између 1914. и 1918. Текст је открио академик Предраг Палавестра и објавио у "Свескама" Задужбине 1985. Телевизијске варијације драме Конац комедије су ауторска остварења Миљенка Дерете, Предрага Синђелића и Милана-Пеце Николића.

ТВ филмови су снимљени за емисију Уметничко вече 1986. године. У оквиру енциклопедијске изложбе "Уметност за телевизију" приказани су у Музеју модерних уметности у Лос Анђелесу, Музеју модерних уметности у Њујорку, Стеделик музеју у Амстердаму, Тејд галерији у Лондону, Културном центру "Бобур" у Паризу, Дијамантској палати у и још 13 светских музеја модерне уметности. Налазе се у сталној поставци већине тих музеја и у Светској антологији телевизије 1968. до 1988.

Трећу варијацију једночинке Конац комедије редитеља Милана Николића, Трезор је приказао 26.10.2005, а другу варијацију Пеђе Синђелића 3.11.2006. Данас је на програму Конац комедије, прва варијација коју је режирао Миљенко Дерета, а у главној улози је Предраг Ејдус.

* Режија Миљенко Дерета, у главној улози Предраг Ејдус.

* Произведено 1986, Редакција програм из културе, уредник емисије Џевад Сабљаковић.

Портрет по сећању: Андрић у Почитељу - септембра 1973. Андрић је пошао на своје последње путовање по Херцеговини. Са неколико пријатеља посетио је Мостар, Почитељ, Столац, Стон. О том Андрићевом путовању по Херцеговини сачувани су филмски снимци, до данас некоришћени. Ова емисија је покушај да се преко сведока, овог пута, састави филмски материјал и доврши започета прича о том Андрићевом путу по Херцеговини.

Ликовни уметник Зуко Џумхур био је нека врста водича на том путовању, а  и водитеља кроз ову емисију. Зуко говори о том једнодневном излету и сусретима са људима, а причају и они са којима се Андрић сретао на том путу. У емисији су коришћени филмски материјали Јана Берана  и инсерти из серије Ходољубље Телевизије Сарајево.

* Учесници: Зуко Џумхур, Сула Челевић, Хасан Сућеска, Едо Нуманкадић.

* Уредник и сценариста Мирослав Караулац, монтажа Радивој Милојковић, сниматељ Александар Радосављевић, редитељ Ана Каракушевић.

* Произведено 1987, Редакција програма из културе; реприза 7.10.2005. у Трезору.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 10. феб 2012, 13:03) - mostarka [нерегистровани]

ivo andric i zuko dzumhur

najlepse molim postovanu redakciju, da,ako to tehnicke mogucnosti dozvoljavaju reprizira ovu emisiju

(недеља, 13. мар 2011, 09:09) - anonymous [нерегистровани]

ivo andric

kad bi se ovo blago repriziralo