Човек и камен: Плави ток

Камен је најлепши дар природе. Има задату форму и увек се лепо осећамо када је камен око нас.

Човек се са каменом рађа, живи, умире и поново рађа пркосећи времену непомирљивом знаку пролазности. Овако почиње серијал Човек и камен са дванаест епизода кроз које ће Вас, са занимљивим причама о камену, водити аутор Драган Миловановић.

Плави ток је мајдан који се налази између Пожеге и Косјерића и мени је посебно драг јер сам на овом простору радио докторску дистертацију проучавајући петрологију стена Дринског палеозоика.

У овом мајдану се вади стена под комерцијалним називом мермер Плавог тока. Стена је сиво плаве боје, добро се полира и обликује због чега се често користи за облагање и поплочавање али и за скулптуре.

Плато испред и око библиотеке града Београда поплочан је са мермером Плавог тока. Велики број ентеријера, зидова и степеништа старих зграда и кућа и неких нових објеката обложен је овим каменом. Мало је познат податак да се током експлоатацијие искористи само петина извађеног камена.

Приликом боравка у Верони на светском сајму камена ове, 2019 године, видео сам и скулпуре израђене од мермера Плавог Тока.

Аутор: Драган Миловановић

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар