Културни центар

У Фокусу овонедељног Културног центра је Хрватски и Југословенски вајар и архитекта Иван Мештровић, чији су живот и стваралаштво, готово шест деценија после његове смрти, подједнако интригантни и провокативни.

 

 

Тренутно су у Народном музеју у Београду изложена његова дела из фундуса овог музеја, у току је рестаурација Победника, али је запажена и епизодна улога коју уметник има у "Сенкама над Балканом".

О томе у емисији говоре историчарка др Олга Манојловић Пинтар, историчар уметности др Игор Борозан и Лидија Хам Миловановић, кустос Народног музеја.

У емисији ће још бити речи о изложби "Окупљање око олупине" Оливера Реслера, стваралаштву сликара Перице Донкова, овогодишњег добитника "Политикине" награде за најбољу изложбу, драмама Дејана Дуковског, поводом премијере представе "Маму му јебем ко је први почео" у Југословенском драмском позоришту, улози концертмајстора у оркестру, зборнику радова Факултета драмских уметности "Студије филма и (екранских) медија - Србија 3.0", као и о књизи "Вавилон" Јасмине Резе.

Рубрика Јубилеј је посвећена стогодишњици од рођења Федерика Фелинија, а Феномен реперформансу. На Танку линију стаје историчарка уметности Сања Којић Младенов, добитница награде "Лазар Трифуновић".

Централни гост емисије је филмски теоретичар Мирољуб Стојановић, овогодишњи добитник награде "Небојша Поповић" која се додељује за допринос критичком промишљању филмске уметности и културе.

Уредник серијала Данијела Пурешевић
Уредник емисије Ана Тасић
Редитељ Иван Буквић
Монтажери Горан Мијић и Марко Роксандић
Аутори рубрика: Данијела Пурешевић, Марија Ненезић, Јасмина Врбавац, Ана Тасић, Драгана Пантић, Јасмина Мијић, Јелена Виденовић, Страхиња Савић
Водитељ Жељко Максимовић

број коментара 0 Пошаљи коментар