Право на сутра: Via Ferrata Berim

Поднебље Ибарског Колашина у општини Зубин Поток има изузетне туристичке потенцијале. Планински венци Мокре Горе и Рогозне, река Ибар и језеро Газиводе веома су атрактивне локације које све више привлаче пажњу и страних туриста.

На туристичкој мапи Балкана, Зубин Поток је пронашао своје место. Поред пешачких и бициклистичких стаза највеће интересовање изазива Via Ferrata Berim. Реч је о челичној стази која је повезана челичном конструкцијом. Успон ка највећем врху Мокре Горе - Бериму дуг је четири километра. Ко се упусти у ову необично лепу али и захтевну авантуру пратиће га искусни водичи који ништа не препуштају случају, јер је безбедност на првом месту.

На самом старту, после краће обуке, заинтересовани доносе одлуку да ли ће кренути или одустати од изазова. За оне који на пола стазе желе да одустану, постоје два излаза.

Освајање неприступачних планинских врхова и литица за нашу ТВ екипу је био прави психо-физички тест. Деонице су различите али највеће искушење је мост дуг 27 метара који треба прећи изнад провалије. Одмах затим је још веће искушење - ход по жици која је дуга девет метара.

Срећом, успешно смо савладали целу стазу. Све време смо били добро расположени, узбуђење због заједничког успешног подухвата учинило је овај подвиг значајнијим.

У Иницијативи за развој туризма у Ибарском Колашину и општини ради се плански на оживљавању туризма у том крају. На тај начин ствара се могућност за нова радна места како би се млади људи задржали у том крају.

Председник општине Зубин Поток Срђан Вуловић најављује нове пројекте али и да ће до краја године у Омладинском центру у селу Доње Вараге посао добити двадесетак младих људи у ИТ сектору.

Аутор емисије: Светлана Вукмировић
Сниматељи: Александар Агбаба и Далибор Милутиновић
Тонски сниматељ: Мирослав Радишић
Монтажа: Тијана Тодоровић

број коментара 0 Пошаљи коментар