ТВ фељтон - 86. Вуков сабор: Меморија у подруму

У Тршићу, малом селу надомак Лознице, живео је најзначајнији човек српске књижевности 19. века - Вук Стефановић Караџић. Данас се у овом месту, у његову част одржава једна од најзначајнијих и најмасовнијих манифестација у Србији - Вуков сабор.

Тршић је место где се саборује током целе године - у 32 објекта, кроз низ садржаја, представља се нематеријално културно наслеђе Србије. Иво Андрић, Десанка Максимовић, Добрица Ћосић, били су само неки од сталних гостију Вуковог сабора. Сабор је и ове године спојио великане и људе из народа. Програми су осмишљени тако да публика доживи Вука и његово дело као саставни део нашег идентитета.

Овогодишње саборовање одвија се у знаку јубилеја нашег духовног постојања, осам векова од проглашења аутокефалности Српске православне цркве.

Значајно место у програму имао је Међународни скуп слависта на коме се говорило о проблемима са којима се суочава славистика данас. На скупу су били и својеврсни амбасадори наше књижевности и културе слависти, професори Габријела Шуберт са Универзитета у Јени и Роберт Ходел са Универзитета у Хамбургу.

Током седмодневног саборовања представљен је српски народни илустративни календар "Даница" у издању Вукове задужбине, говорило се о значају часописа Расковник, представљена су дела писаца из Вуковог краја, изложба Горана Вилића о Милораду Рајчевићу, првом Србину који је пропутовао свет. Част да одржи беседу ове године припала је нашем прослављеном редитељу Емиру Кустурици.

Главни и одговорни уредник Културно - уметничког програма Владимир Кецмановић

Одговорни уредник Редакције за културу и уметност Данијела Пурешевић

Уредник Оливера Милошевић

Новинар Андреа Обрадовић

Режија Марија Средојевић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар