Арт зона: Марина Абрамовић

Крајем 2004. године, када је Марина Абрамовић боравила у Београду, уредница Радакције за културу и уметност РТС Данијела Пурешевић снимила је разговор са нашом славном уметницом.

Тада је, приликом њеног кратког гостовања у Београду, на свечаности уприличеној у Музеју Николе Тесле, Марини Абрамовић уручена почасна награда 45. Октобарског салона за животно дело, а она је овом Музеју дала значајну новчану донацију намењену дигитализацији Теслине оставштине. Тај догађај био је први значајан корак у афирмацији и интеграцији стваралаштва Марине Абрамовић у наш јавни и културни простор.

Делови тог разговора искоришћени су за емисију Арт зона која је 2010. године уприличена поводом чувене изложбе Марине Абрамовић "Уметник је присутан" одржане у њујоршком Музеју модерне уметности.

У сусрет отварању велике београдске ретроспективе Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности на Ушћу, ова раритетна емисија биће поново приказана.

Уредник и аутор: Данијела Пурешевић
Редитељ: Марко Шотра

број коментара 0 Пошаљи коментар
Арт зона Арт зона

Аутор:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]