Наука 2019: Видео игре

Упознати смо са лошим странама играња видео игара, међутим, свесни смо да све има две стране медаље, те да треба ићи у корак са најновијим истраживањима.

Управо једно такво истраживање сведочи и о добробити коју можемо имати од видео игара - од развијања креативности и вежбања можданих функција, до нових радних места која ничу због потреба гејминг индустрије. Овом темом бавили смо се у истраживачком контексту, не запостављајући њене негативне аспекте.

Kроз емисију истражујемо у којој мери је играње видео игара лоше и прелази у зависност, а које су позитивне стране тога, уколико знамо праву меру. Са саговорницима смо причали о улози родитеља у гејминг свету и како уочити да ли дете показује знаке зависности или игра "одговорно", али и како да родитељ буде адекватан ауторитет детету. Затим смо спомињали популарнa занимања попут косплејера, дизајнера звука и композиторa музике за видео игре, психолога за гејмере, те покретањe "гејминг секција" у основним школама, као и све бројнијe манифестацијe на ову тему - "Гејмс Kон" и "Гејминг Фер" који се одржао на Факултету организационих наука. Сазнали смо како изгледа живот професионалних гејмера, историјат видео игара и зашто ова грана IT индустрије изнедрава занимања будућности.

Саговорници: психијатар-психотерапеут др Оливер Видојевић, мастер за психологију спорта на Универзитету Јуваскула у Финској и ментални тренер за гејмере Милан Думић, косплејер Боривоје Наумовски, колумнисткиња "Ова мама је гејмер" и добитница америчке награде за најуспешнију жену у IT индустрији Даница Манојловић, професионални играч Сандро Нисић, дизајнера звука и композитор музике за видео игре Никола Никита Јеремић, оснивач "Балкан Тјуб феста" Душан Србљак и организаторке сајма "Гејминг Фер", испред Уније студената Факултета организационих наука - Анђела Kашћелан и Софија Бутулија.

Уредница емисије и водитељка: Драгана Даничић

број коментара 0 Пошаљи коментар