Девети круг

Други светски рат. Загреб је под нацистичком окупацијом а грађани све више трпе од бруталне диктатуре Усташа. (1960)

Неугодну ситуацију осећа и једна загребачка породица на својој кожи јер штити младу јеврејску девојку Рут која проводи пуно времена у њиховом дому, играјући безбрижно монопол са њиховим сином Ивом. Пошто прогони Јевреја постају све интензивнији, породица одлучи наговорити Иву да се ожени за Рут јер би њихов лажни брак осигурао њен спас, пошто је на снази закон да се не прогоне чланови породице Хрвата.

Иво је испрва љут и све му се то чини превеликим уступком јер, с једне стране већ има девојку, а с друге сматра да је још премлад за то, те се стога противи свом оцу. Ипак, одлучи прихватити. На факултету му се пријатељи ругају што тако жури у брак. Рут примећује да му ствара превише невоља те стога побегне од куће, али он је врати, те се искрено заљуби у њу.

Ипак, она је на крају депортована у концентрацијски логор. Иво је проналази и улази у логор. Претуче стражара, бившег колегу Звонка. Млади пар покуша побећи у слободу пењањем преко жичане ограде. Међутим, стражари укључе електричну струју и они гину заједно.

Улоге: Борис Дворник, Душица Жегарац, Беба Лончар, Драган Миливојевић...
Режија: Франце Штиглиц

број коментара 0 Пошаљи коментар